Nautiskele kesän XR-kahvit! Avaamme nimikilpailun etenemistä, esittelemme uudet tiimin jäsenet sekä kesätyöntekijät. Kuvituksena gaussian splatting -menetelmällä kuvattu Villa Kokkonen, joka on nähtävissä kesän ajan Järvenpään taidemuseossa.

XR-museo saa pian uuden nimen

XR-museon nimikilpailu oli avoinna huhti- ja toukokuun 2024 ajan. Kilpailuun saatiin 72 nimiehdotusta, jotka ovat nyt raatien pohdittavina. Päätös museon uudesta nimestä tehdään kesäkuun aikana kahdessa raadissa.

11.6.2024 kokoontuu kielen, kulttuurin, alueen ja tekniikan asiantuntijoista koostuva asiantuntijaraati. Sen tehtävänä on valita kilpailun viisi parasta ehdotusta. Raatiin kuuluvat:

  • Amie Cheremnykh, XR-ammattilainen, Järvenpää
  • Kati Huovinmaa, muutos- ja strategiatyön ammattilainen
  • Jaana Koskenranta, Tuusulan museot
  • Julius Laakkonen, mediataiteen opiskelija / nuorisovaltuuston jäsen, Järvenpää
  • Maija Länsimäki, Kerava-seura
  • Marjo Mäenpää, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore / Ainola-säätiön hallitus
  • Vilja Mäkinen, Lottamuseo

Kesäkuun lopussa lopullinen valinta tehdään yleisöraadissa, jossa on edustus alueen asukkaista. Raadin jäsenet ovat:

  • Eva Guillard, Keravan nuorisovaltuusto
  • Jukka Keränen, Tuusulan vammaisneuvosto
  • Ali Meriluoto, Järvenpään maahanmuuttaneiden asiointipalvelut
  • Sami Ollinmäki, Järvenpään nuorisovaltuusto
  • Kauko Passi, Keravan vanhusneuvosto
  • Елизавета Рубан (Yelyzaveta Ruban), alueen ukrainalaisyhteisö
  • Tarja Räisänen, Keravan vammaisneuvosto
  • Lina Salonen, Tuusulan nuorisovaltuusto
  • Stig Strandberg, Järvenpään eläkeläisneuvosto
  • Pirjo Yltävä, Tuusulan ikäihmisten neuvosto

Kun nimi on valittu, sen pohjalta rakennetaan brändi tulevalle museolle. Uusi brändi otetaan käyttöön syksyllä 2024.

XR-museon kestävyystiimi esittäytyy: tervetuloa Heini ja Juho!

XR-museossa aloitti toukokuussa 2024 kestävyyssuunnittelijana Heini Ryssy. Hänen tehtävänään on viedä läpi Museoviraston avustuksella tehtävä Kestävyyttä ja reilua dataa -hanke, jossa laaditaan kestävän kehityksen ohjelma XR-museolle. Heinin työparina aloittaa vähähiilisyyden koulutukseen liittyvää työjaksoaan hankkeessa suorittava Juho Hartikainen.

Heinillä on pitkä kokemus energiateollisuuden, viestinnän ja ympäristö- ja kestävyystieteiden alalta. Juho puolestaan on taustaltaan niin peli- kuin XR-osaaja, ja hän on työskennellyt myös Sinkassa asiakaspalvelutehtävissä.

Kesätyöntekijät ja harjoittelija aloittivat hankkeessa

Kesäkuun alussa saimme joukkoomme neljä osaavaa nuorta, kun Järvenpään kaupungin kesätyöjaksot käynnistyivät. Elli Niemi, Lucas Mäkinen, Vea Vikman ja Vilppu Mattila kiertävät pääosin kesäkuun aikana hankkeessa mukana olevissa museokohteissa ja tuottavat videoita hankkeen viestintään ja muihin tarkoituksiin.

Samaan aikaan hankkeessa aloitti korkeakouluharjoittelija Alise Halme. Hänen työtehtävänsä liittyvät erityisesti 360-etävierailuihin.

Uusia elämyksiä tutustuttavissa Sinkassa

Sinkassa avataan 11.6. näyttely Diivoja ja kylän naisia, joka vie naisten ja tyttöjen historiaan. Osana näyttelyä vierailija käydä virtuaalimatkalla vanhassa kauppalassa sekä kokeilla jousiammuntaa Tivoli Sariolan tunnelmissa. VR-elämykset on tuotettu yhdessä XR-museohankkeen kanssa.

Villa Kokkonen Järvenpään taidemuseossa koko kesän

Järvenpään taidemuseossa voi vielä kesän ajan tutustua XR-museohankkeen ensimmäiseen toteutukseen säveltäjäkoti Villa Kokkosesta. VR-elämys on osa näyttelyä Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina.

Etävierailut ja -opastukset etenevät

360-etävierailuiden tuotannossa on edetty Halosenniemeen. Jokelan tiilitehtaan vierailu on tulossa testaukseen lähipäivinä. 17.6. testaamme myös etäopastamista espanjansuomalaisista koostuvalle pilottiryhmälle. Kehitämme opastusmahdollisuuksia pilotista saatujen kokemusten perusteella.

Syksyllä 2024 parannetaan etävierailujen saavutettavuutta. Vierailuihin pyritään lisäämään esimerkiksi tekstityksiä, käännöksiä (ml. viittomakielelle) ja selkomukautetut käyttöohjeet. Lisäksi testaamme opastusten tulkkaamista viittomakielelle.

Seuraavaksi mallintamista ja koulu-VR

XR-tuottajamme ovat jo aloittaneet Ainolan skannauksen selvittämisen. Ainola onkin seuraava kohde, josta aletaan tehdä suurempaa 3D-skannausta. Kun rakennus on skannattu, Ainolaan voidaan alkaa rakentaa elämyksiä. Lottamuseoon liittyvää elämystuotantoa ollaan niin ikään käynnistämässä lähiaikoina. Yksityiskohtia tarkennetaan yhdessä museoiden kanssa.

7.-8. luokkien historianopetukseen tuotettavaa VR-elämystä työstetään syksystä saakka koulujen kanssa. Erityisesti Keravalta ja Järvenpäästä mahtuisi mukaan vielä kouluja – Minna Vähäsalo ottaa mielellään vastaan vinkkejä yläkoulun opettajista, joita voisi kiinnostaa yhteistyö.

Yleisötyöryhmä käynnistää syksyllä työn alueen ukrainalaisyhteisön kanssa

Yleisötyöryhmä työskentelee syksyllä 2024 yhdessä Keski-Uudenmaan ukrainalaisyhteisön kanssa. Tarkoituksena on pohtia yhdessä, mitä koti, kotiseutu ja Keski-Uusimaa merkitsevät, ja tallentaa työn tuloksia XR-museoon. Inspiraatiota yhteistyö on saanut Tuusulan tunnusesineistä ja One Night for History -konseptista.

Tämän kategorian viimeisimmät