Kestävyys
Kestävä kehitys on keskeisessä roolissa meillä Virtuaalimuseo Musteessa. Me uskomme, että kestävä kehitys on nimensä mukaisesti jotakin sellaista, joka elää ja kehittyy koko ajan, minkä vuoksi olemmekin valmiita haastamaan ajatteluamme ja toimintatapojamme joka päivä. Me uskomme myös, että kestävyyden moniulotteisuus tarkoittaa sitä, että yksiselitteisiä ja ainoita oikeita vastauksia ei useinkaan ole olemassa – tai jos onkin, niin nekin elävät ja kehittyvät paitsi ajan saatossa, myös kontekstisidonnaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme aina sellaisiin ratkaisuihin, joilla koemme olevan kokonaisvaltaisesti (tai mahdollisesti paikallisesti) merkittävimmät positiiviset ja pienimmät negatiiviset vaikutukset kestävyyteen.
Kestävyyden ulottuvuudet – ympäristö ja yhteiskunta
Lähestymme kestävyyttä sekä ympäristön että yhteiskunnan näkökulmasta. Keskitymme erityisesti ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen, mutta toimintaympäristömme vuoksi museosektorilla tunnistamme tarpeen panostaa myös kulttuuriseen sekä teknologiseen ja digitaaliseen kestävyyteen. Kestävyyden ulottuvuuksia on toki paljon muitakin, joten pyrimme tarkastelemaan kestävyyttä mahdollisimman moniulotteisesti ja parhaat vaikutusmahdollisuutemme huomioiden.
Hyödynnämme kestävyystyössämme kriittisen posthumanismin näkökulmaa, eli haastamme itsemme pohtimaan ihmisen roolia maailmassa osana suurempaa ekologista kokonaisuutta – ja mikäli todella koemme olevamme etuoikeutetussa asemassa muuhun luontoon nähden, tulisi meidän tunnistaa myös tällaisen aseman mukanaan tuomat vastuut (todellisuudessahan luonto on lopulta se, joka on ihmisenkin yläpuolella). Kriittinen posthumanismi tuokin kestävyyteen oman vivahteensa korostamalla ihmisen ja muun luonnon sekä teknologian välisiä yhteyksiä. Meillä Virtuaalimuseo Musteessa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että meidän tulee ymmärtää teknologian ja digitaalisuuden kompleksisuus suhteessa kestävyyteen. Keskustelu esimerkiksi energiasta tai teknologiasta käydään usein erillään sosiaalisista ja ekologisista yhteyksistä, mikä osaltaan hämärtää kokonaiskuvaa kestävyydestä ja saattaa näin johtaa luonnon kanssa tasapainossa elämisen sivuuttamiseen.
Kestävyyttä nyt ja tulevaisuudessa
Kestävyydestä on tullut kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin ulottuva vaikutusvaltainen käsite, minkä vuoksi on tärkeää ymmärtää erilaisten toimijoiden tulkintaeroja kestävästä kehityksestä. Siinä, missä kestävyys tarkoittaa yhdelle luonnonsuojelua, tarkoittaa se toiselle vakaata taloutta ja kolmannelle toimivaa sosiaalista turvaverkkoa – ja mikä parasta, kaikki näistä ovat oikeita vastauksia ja tarpeellisia näkökulmia.
Kestävintä olisi, mikäli kestävyyttä voitaisiin tulkita käsitteenä siten, että se tarkoittaisi kokonaisvaltaista hyvinvointia kaikille ja kaikkialla, tänään, huomenna, ja vielä kaukana tulevaisuudessakin. Kestävästä tulevaisuudesta puhuttaessa tulisi kuitenkin huomioida myös nykyhetken tarpeet, sillä tässä ajassa elävillä on oikeus hyvinvointiin siinä missä tulevillakin sukupolvilla.
Digitaalisuuden tuomat haasteet
Olemme tietoisia siitä, että digitaalisten ratkaisujen tuomat hyödyt ympäristölle ja yhteiskunnalle eivät ole yksiselitteisiä, vaan vaativat jatkuvaa ja kriittistä tarkastelua sekä avoimuutta ja rehellisyyttä toiminnassamme. Vaikka digitaaliset ratkaisut suojelevatkin historiallisesti merkittävää kulttuuriperintöä kulumiselta, pienentävät matkustamiseen ja muuhun infrastruktuuriin liittyviä päästöjä, vahvistavat taloudellista kestävyyttä, sekä parhaimmillaan lisäävät yhteisöllisyyttä, saavutettavuutta ja tasa-arvoa, on digitaalisuudella myös kääntöpuolensa.
Digitaalisuus ei tarkoita aineettomuutta, eikä se toimi ilman energiainfrastruktuuria – digitaalisten ratkaisujen käyttäminen ei myöskään itsessään poista sen enempää maankäyttöön kuin ihmisoikeuksiinkaan liittyviä ongelmia. Lisäksi digitaalisuuden mukanaan tuomat haasteet ulottuvat myös sosiaaliseen kestävyyteen ja yhteiskunnan resilienssiin, mikä on tärkeää tunnistaa ja tunnustaa digitaalisten teknologioiden parissa työskenneltäessä. Näiden haasteiden vuoksi haluammekin osaltamme kannustaa sellaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, joka voi parhaimmillaan johtaa uudenlaisiin lähestymistapoihin kokonaisvaltaisen kestävyyden edistämiseksi.
Pieniä ja suuria kestävyystoimia – avoimesti ja ylpeästi
Kestävyys ei ole meille ainoastaan päämäärä, vaan myös tapa tarkastella toimintaympäristöämme kriittisesti. Haluamme pohtia muun muassa sitä, millaisia arvoja digitaalinen kulttuuri edustaa ja miten tämä kaikki vaikuttaa sekä ihmisiin että ympäristöön? Tai kuinka voimme hyödyntää teknologiaa ympäristöä kunnioittaen ja yhteiskunnan resilienssiä vahvistaen? Meille kestävyys on yhteinen arvo ja pyrkimys kohti parempaa – se antaa tilaa uudenlaiselle ajattelulle ja avaa mahdollisuuksia oivalluksille niin meistä itsestämme kuin ympäröivästä yhteiskunnastakin.
Kestävyystyö meillä Virtuaalimuseo Musteessa tarkoittaa ennen kaikkea radikaalia avoimuutta, rehellisyyttä, rohkeutta kertoa, kysyä ja kyseenalaistaa, sekä kykyä ja halua reflektoida omia toimintatapojamme ja niiden vaikutuksia jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Emme kuitenkaan halua näiden jäävän vain kauniiksi sanoiksi, joten tulemme laatimaan kestävyysohjelman, jonka julkaisemme avoimesti myös verkossa – tavoitteenamme on tehdä sekä pieniä että suuria kestävyystekoja. Me ajattelemme, että ei niin pientä kestävyystekoa, että se olisi turhaa, eikä niin suurta, että emme uskaltaisi tavoitella sitä. Me ajattelemme myös, että on parempi yrittää ja epäonnistua kuin olla yrittämättä ollenkaan. Olemmekin päättäneet, että viestimme kestävyystyöstämme ujostelematta ja punastelematta siinä toivossa, että onnistumme innostamaan ja inspiroimaan muitakin!